Jeg har alltid vært fascinert av de vakre fargene og mønstrene hos vår hoggorm (Vipera berus). Men jeg hadde ingen ide om den store variasjonen i farge og mønster for 10 år siden.
Siden 2017 har jeg forsøkt å dokumentere variasjonen hos hoggorm i Norge, sammen med min gode venn og hoggormentusiast Kjeld Henrik Ophus, som seinere år har gjort mye forskning og feltarbeid på hoggorm - hvor han blant annet har sett på bevegelsene til hoggorm mellom overvintringssted, vår- og sommerlokalitetene til hoggorm i Østfold.
De fleste av oss har en forståelse av hvordan en standard hoggorm ser ut, og under kan du se hva jeg vil anse som en vanlig hunn og hann - hvor hannen er grå og hunnen brun.
Thor Håkonsen, bilder og tekst
Hoggormen har en overraskende stor variasjon i mønster og farge!
Oftest kan man se forskjellen på hann og hunn basert på fargen - hunnene har en lysere, mindre kontrastrik dorsalstripe (sikksakk) på en brun grunnfarge, men hanner vanligvis har en sort og kontrastfylt dorsalstripe på en grå grunnfarge. Mens for yngre hoggorm, stemmer ikke dette alltid helt - se bare på bildet under, hvor 3 er hanner og 2 er hunner.
Melanistiske (sorte) individer kan være lokalt vanlig, mens andre steder veldig sjeldent. Melanisme betyr at de mangler de fleste andre fargepigmenter enn sorte.
Hannene har som regel en et mer kontrastrikt mønster på en grålig grunnfarge utover våren, men før det første hamskiftet på våren har også hannene en brunlig grunnfarge. Men hannene har nesten alltid en sort sikksakk, dette ses ofte tydligst på stripen på siden av hodet.
Under kan du se noen eksempler på hanner med forskjellig grunnfarge.
For meg er de vakreste hoggormene de blå hannene - denne fargen holder de bare noen uker etter hamskifte på våren.
Noen ganger finner man hoggorm som har en bredere stripe ryggen, og ikke så tydlig sikksakk som vanlig - individet under til høyre er en hann jeg observerte for første gang i 2012, og siste gang våren 2017. Denne hannen forblir brun også etter hamskiftet på våren.
Helstripede varianter er uhyre sjelden, og da ofte kun et individ på en lokasjon. De helstripede hoggormen lenger under her er fra en isolert øy-populasjon med hoggorm på Nord-Vestlandet, hvor kanskje så mye som 10% av populasjonene er helstripet som disse. Dette er muligens det eneste stedet i Europa dette skjer med vår hoggorm (Vipera berus).
Alle bilder er av ville hoggorm fotografert i naturen i Norge - med så lite stress som mulig for dyrene, oftest fotografert samtidig som det er utført ID, måling og veiing i forskningsøyemed.
Ønsker du en poster som viser hoggormvariasjon kan du kjøpe dette ved å følge lenkene under eller kontakte meg direkte.
Hoggormvariasjon v1
Print over variasjon i farge og mønster på norsk hoggorm - variant 1. Finnes i flere forskjellige størrelser
Hoggormvariasjon v2
Print over variasjon i farge og mønster på norsk hoggorm - variant 2. Finnes i flere forskjellige størrelser
Hoggormvariasjon v3
Print over variasjon i farge og mønster på norsk hoggorm - variant 3. Finnes i flere forskjellige størrelser
Helt til slutt en samling bilder av hoggorm i naturen, som også viser den fantastiske variasjonen innen vår eneste giftslange
Jeg vil rette en stor takk til Kjeld Henrik Ophus, Espen Knutsen, Espen Støtterud Christinsen, Tommy Støtterud Christensen, Amund Oksavik, Henrik Bringsøe og Tord Nordmo for uvurderlig hjelp med dette prosjektet!